Pompoenen

pompoen

Copyright Photoeye

Een pompoen is een (veelal) grote bolronde vrucht met een zeer stevige oranje schil en oranje vruchtvlees. In het vruchtvlees zitten grote platte zaden. De pompoen groeit op de grond en is familie van de meloen maar ook van de komkommer.

Er zijn verschillende soorten pompoenen waarbij de grote oranje pompoen de meeste bekende is. In Nederland zie je daarnaast ook nog wel een kleine witte ovale pompoen (patisson genoemd), een grote pompoen bleekoranje wasachtige schil (winterpompoen) en de ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees (spagettipompoen).

Pompoenen zijn feitelijk het gehele jaar verkrijgbaar. Het is dan wel zo dat niet alle pompoenen verkrijgbaar zijn. De patisson pompoen is bijvoorbeeld vaak alleen in het voorjaar verkrijgbaar. De grote oranje pompoen zie je vaak in de herfst / winterperiode. De winterpompoen zie je eigenlijk alleen maar in de winter.

Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar lang gegeten. Toch is deze niet echt bekend als vrucht in Nederland. Officieel gezien is de pompoen een fruit maar wordt veelal gezien als groente. In Nederland daarentegen wordt pompoen meer gezien als een decoratie in plaats van als eetbaar

Pompoen en feestdagen

halloweenIn de Verenigde Staten kent men heel veel verschillende gerechten met pompoen. Daar wordt pompoen het hele jaar gerechten. Het bekendste pompoengerecht is een zoete pompoentaart (pumkinpie). Deze pumkinpie is een belangrijk gerecht bij Thanksgiving.

Daarnaast zie je de pompoen vaak ten tijde van Halloween. In de pompoen zijn dan gaten gesneden zodat het net lijkt alsof er een gezicht in de pompoen is. Om dit een spookachtig karakter te geven wordt dan een kaars in de pompoen gezet.


Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2014 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: